’s-Graveland – 12 parallelle buitenplaatsen - Discover NL (2024)

Gooise vrije boeren delven het onderspit

’s-Graveland ligt midden in Het Gooi, de noordelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Aan het einde van de 13e eeuw heeft graaf Floris V het gebruiksrecht van de onontgonnen Gooise gronden aan de vrije boeren in deze landstreek gegeven. Deze vrije boeren, in het Het Gooi erfgooiers genaamd, hadden zich georganiseerd in een marke waarin ze onderling afspraken hoe de gezamenlijke gronden te gebruiken. Daarnaast bleef het gebied waar ’s-Graveland ligt door de graven van Holland in gebruik als jachtgebied.

Alhoewel het gezamenlijk gebruiksrecht bij de erfgooiers lag, was de staat formeel eigenaar van deze gronden. In 1625 gaven de Staten van Holland en West-Friesland een octrooi (het alleenrecht) aan Jan Ingel, rentmeester van de heerlijkheid Ankeveen, en zes invloedrijke Amsterdammers om een stuk grond van 550 hectare in Het Gooi te ontginnen. De Staten hadden, niet tegenstaande wat was vastgelegd in het regelement, hier niet vooraf de instemming van de erfgooiers voor gevraagd. Dit resulteerde in een conflict waarna de erfgooiers de ontginningswerkzaamheden vervolgens jarenlang saboteerden. Uiteindelijk stuurden de Staten soldaten naar het gebied om de erfgooiers te dwingen akkoord te gaan. Pas in 1634 komt men tot overeenstemming en konden de ontginningswerkzaamheden worden afgerond.

’s-Graveland – 12 parallelle buitenplaatsen - Discover NL (1)

Verloting van 27 identieke langwerpige kavels

Het ontgonnen concessiegebied ligt op de overgang van laagveen in het westen naar zandgronden in het oosten. Hier werd een rechthoekige polder aangelegd van 1,3 bij 4 kilometer. Aan de oostgrens werd een scheidingswal tegen zandverstuivingen vanuit Het Gooi opgeworpen, en langs de westgrens werd ten behoeve van de afwatering en de afvoer van zand een vaart gegraven, de ’s-Gravelandsche vaart. Deze vaart vormde ook de verbindingsroute met Amsterdam en Hilversum.

Na de ontginning werd het gebied opgedeeld in 27 identieke, langgerekte rechthoekige kavels omgeven door sloten. Deze kavels werden in 1634 verloot onder de zes overgebleven participanten in de ontginning, de hoofdingelanden. Elk van hen kreeg een aaneengesloten gebied van 2,5 kavels aan de noordkant van ‘s-Graveland (het Noordereinde) en van 2 kavels aan het Zuidereinde.

Ook vormden de hoofdingelanden het bestuur van de nieuw gevormde polder, het college van hoofdingelanden. Dit college droeg kandidaten voor de functies van schout, schepen, dijkgraaf en diverse ander functies zoals de vroedvrouw voor. Ook stelde het college in 1644 de eerste schipper aan voor de regelmatige trekschuitdienst over de ’s-Gravelandsche vaart naar Amsterdam. In 1648 besluit dit college een schoolgebouw te laten bouwen en een schoolmeester aan te stellen, en in 1657 besluiten ze tot de bouw van de tegenwoordig nog bestaande Hervormde kerk. Het bestuur van de ’s-Gravelandsche polder bleef in deze vorm gehandhaafd tot 1795.

’s-Graveland – 12 parallelle buitenplaatsen - Discover NL (2)

Aaneengesloten gebied met Buitenplaatsen

In eerste instantie werden er na de ontginning boerderijen op de kavels gebouwd, zoals de nog steeds bestaande boerderijen Stofbergen en ’t Huys Brambergen. Bij deze laatste boerderij werd ook direct een herenkamer gebouwd waar de eigenaar en zijn familie tijdens de zomermaanden verbleven. Echter, uit het feit dat op sommige kavels het zand aan de oostzijde niet is afgegraven en uit de landschappelijke inrichting van de polder van met bomen beplante wegen en sloten, blijkt dat creëren van lustoorden van begin af aan belangrijker was dan de agrarische functie van de gronden. Veel van de oorspronkelijke regelmatige verkavelingsstructuur is tegenwoordig nog goed zichtbaar in s’-Graveland.

Pas toen aan het einde van de zeventiende-eeuw steeds meer rijke Amsterdamse kooplieden hun verworven rijkdom wilden uiten, kreeg ’s-Graveland het buitenplaatsenkarakter zoals het dat ook nu nog heeft. Kavels werden samengevoegd en in veel gevallen werd op de kop van de landgoederen, langs de ’s-Gravelandsche vaart, een imposant landhuis gebouwd. Deze buitenplaatsen werden versierd met theekoepels, duiventorens, sierhekken, parken, siertuinen, oranjeries, slangenmuren, ijskelders, en veel ander moois.

’s-Graveland – 12 parallelle buitenplaatsen - Discover NL (3)

De wasmachine van Amsterdam

Aan de westkant van ‘s-Graveland, op een lange smalle strook tussen de ’s-Gravelandsche vaart en de doorgaande weg (Noordereinde en Zuidereinde) lagen de dienstwoningen. De meeste eigenaren van de buitenplaatsen woonden alleen in de zomer in ’s-Graveland, en vertokken in de winter naar hun herenhuizen in de stad. Om wat bij te verdienen, en daarmee een buffer op te bouwen voor de wintermaanden wanneer er weinig werk was, zetten de vrouwen in de zomermaanden een wasserij-industrie op.

Vanwege het schone water in ’s-Graveland en de goede verbinding over de ’s-Gravelandsche vaart, gaven de buitenplaatseigenaren later ook s’-winter hun vuile was vanuit Amsterdam mee met de schipper. Hierdoor ontstond een bloeiende industrie in ’s-Graveland waarbij de was werd gedaan voor een groot aantal Amsterdamse opdrachtgevers. In eerste instantie werd de was met de hand gedaan, zwaar werk onder slechte omstandigheden. Er was echter weinig ander werk te vinden in de Vechtstreek en in 1889 waren er wel 27 kleerblekerijen in ’s-Graveland. Later werden stoommachines in gebruik genomen. Tegenwoordig is hiervan nog maar één wasserij over, de in 1927 opgerichte wasserij ‘De Gooise Vaart’. Wel staat langs de ’s-Gravelandsche vaart nog het gebouw van de stoomwasserij ‘Gooi en Eemland’, een industrieel monument uit 1870.

Landschap & Natuur

’s-Graveland is bijna volledig bedekt met buitenplaatsen. Hierdoor heeft het een typisch coulisselandschap waarbij de openheid van de graslanden wordt afgewisseld met de beslotenheid van de parkenbossen. In deze bossen bevinden zich tientallen imposante monumentale bomen. De dwarssloten en bomenrijen benadrukken de oorspronkelijke rechthoekige verkaveling van de polder. Aan de oostkant vormen de Oude Meentweg en de Corverslaan de overgang naar de hogergelegen zandgronden van Het Gooi, met de bossen Corversbos en Spanderswoud. De meeste van de in totaal 505 hectare aan landgoederen zijn tegenwoordig eigendom van Natuurmonumenten. Aan de westkant van ’s-Gravelandsche vaart bevinden zich de Kortenhoefse Plassen.

’s-Graveland – 12 parallelle buitenplaatsen - Discover NL (2024)
Top Articles
Met Police chief Mark Rowley brushes off mic incident as 'trivial'
SAS Scandinavian Airlines SK927 (SAS927) from Copenhagen to Boston
Drury Inn & Suites Bowling Green
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Jonathon Kinchen Net Worth
DENVER Überwachungskamera IOC-221, IP, WLAN, außen | 580950
Lesson 3 Homework Practice Measures Of Variation Answer Key
PGA of America leaving Palm Beach Gardens for Frisco, Texas
Delectable Birthday Dyes
De Leerling Watch Online
سریال رویای شیرین جوانی قسمت 338
Dr Adj Redist Cadv Prin Amex Charge
Extra Virgin Coconut Oil Walmart
Katherine Croan Ewald
Craigslist Toy Hauler For Sale By Owner
Forum Phun Extra
ELT Concourse Delta: preparing for Module Two
Ubg98.Github.io Unblocked
Culver's Flavor Of The Day Taylor Dr
Craigslist Pennsylvania Poconos
Santa Barbara Craigs List
Viduthalai Movie Download
Toonkor211
Cavanaugh Photography Coupon Code
Craigs List Tallahassee
Ridge Culver Wegmans Pharmacy
"Pure Onyx" by xxoom from Patreon | Kemono
Kaiserhrconnect
Eero Optimize For Conferencing And Gaming
Autopsy, Grave Rating, and Corpse Guide in Graveyard Keeper
Metra Union Pacific West Schedule
No Hard Feelings Showtimes Near Tilton Square Theatre
4083519708
Metro By T Mobile Sign In
Toonily The Carry
Snohomish Hairmasters
Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern
Td Ameritrade Learning Center
Stanley Steemer Johnson City Tn
Hireright Applicant Center Login
Santa Clara County prepares for possible ‘tripledemic,’ with mask mandates for health care settings next month
Atu Bookstore Ozark
Greatpeople.me Login Schedule
Dayton Overdrive
Congruent Triangles Coloring Activity Dinosaur Answer Key
The 13 best home gym equipment and machines of 2023
Bradshaw And Range Obituaries
Definition of WMT
Cars & Trucks near Old Forge, PA - craigslist
Diamond Desires Nyc
Causeway Gomovies
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6199

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.